Azure posiada ciekawy mechanizm, który w prosty sposób pozwala zabezpieczyć zasoby przed usunięciem lub edycją. Przydaje się on szczególnie przy testowaniu rozwiązań, których nie do końca jesteśmy pewni. Dzięki niemu możemy mieć pewność, że nasze zasoby nie zostaną przez przypadek usunięte lub zmodyfikowane.

Mechanizm możemy użyć na subskrypcji, grupie zasobów lub na pojedynczych zasobach. Wystarczy, że wejdziemy w zasób który nas interesuje i znajdziemy w menu pozycję ,,Lock”:

azure lock resources empty locks list

W tym miejscu nie pozostaje już nic innego jak dodać blokadę:

azure lock resources create delete lock
azure lock resources locks list

Od tej chwili jakakolwiek próba usunięcia zasobu będzie skutkowała otrzymaniem komunikatu o blokadzie:

azure lock resources delete warning

Więcej informacji na temat mechanizmu można znaleźć w dokumentacji.